Hlavně pooooomalu!

08.06.2024
Polotovary připravené na soustruh
Polotovary připravené na soustruh

`To je rada, co? V době, kdy je čas přepočítávaný na peníze více než kdy jindy a pomalý rovná se neefektivní a prodělečný. Ale když tuhle větu občas přijmeš, pomůže ti se na chvilku zastavit a nadechnout nebo alespoň zpomalit a lépe vnímat čas strávený ve společnosti tak krásného a ušlechtilého materiálu, jako je dřevo.

Přestože někdo točí rád z "mokrého", já mám raději stabilní, dobře vysušené dřevo. A to chce svůj čas. Víc než průmyslové sušičky, je mi sympatičtější přirozená cesta. Ten strom rostl přes osmdesát let a já mu rád věnuji další 3 roky, aby jeho dřevo v klidu "dozrálo". Musím mu proto ale udělat dobré podmínky - schovat před sluncem a naopak nabídnout větru. Vzdušné a prostorné dřevníky, proložené dřevo v hráních postavených ve stínu zahrady... tohle naši předci velmi dobře znali. Čím rychleji dřevo vysychá, tím větší tlaky a prudší změny se uvnitř dějí a dřevo praská.

Kmen je potřeba co nejdříve rozříznout podél. Tím pomůžeš snížit rozdíl tlaků mezi mokrým středem a obvodem, jenž je v kontaktu se vzduchem, vysychá a zmenšuje se dřív. Je to jako když se na tobě prudce srazí košile. Tvé XL tělo - střed dřeva zůstal stejný, ale košile se ti zmenšila na velikost S. Následky jsou jasné - košile to nedá.

Dub, buk, jasan, ořech, akát, habr, jabloň, švestka, platan, ...každý kousek čeká, až "dozraje"
Dub, buk, jasan, ořech, akát, habr, jabloň, švestka, platan, ...každý kousek čeká, až "dozraje"

Proto je tak důležitý čas. Čas na to, aby mokrý střed stačil odvádět svou vlhkost do obvodového dřeva a tvoje košile se srážela postupně s hubnoucím tělem.

V další snaze za zpomalením schnutí se natírají čela špalků voskem nebo barvou. Představ si strukturu dřeva jako mnoho vedle sebe poskládaných kapilár - jemných trubiček plných vody. A když ucpeš konce trubiček, udržíš v nich vodu o něco déle.

Počítá se, že dřevo vysychá přirozeně 1 - 2 cm za rok. Pokud z nějakého důvodu nechceš čekat tak dlouho, můžeš si připravit tzv. polotovar. Mísu vysoustružíš pouze na hrubo, odstraníš co nejvíce přebytečného materiálu, který by musel jinak zbytečně schnout a stěny necháš 4 - 5 cm silné. A to pak sušení jde už výrazně rychleji.

Polotovar uložíš na rok na místo, kde bude pomalu dosychat a samozřejmě i "pracovat" jako každé jiné dřevo. Zcela určitě se ti dřevo pokroutí. Ale protože jsi byl chytrý a nechal sis dostatečnou rezervu (stěny a dno máš několikrát silnější, než potřebuješ), při návratu na soustruh vše krásně srovnáš a dokončíš.

Na hrubo vysoustružené mísy
Na hrubo vysoustružené mísy

P.S. A když ne, víš pro příště, že tohle neuspěcháš a že máš nechat víc dřeva a dovolit mu přirozeně pracovat :)