Matcha. Zelenější už to nebude. A silnější taky ne.

18.05.2025

Zapomeň na kafe. Jsi přece v Japonsku! Tady je kafe stejně na prd. Dej si matchu – kofeinový nakopávák běsnícího samuraje.

Všechna matcha je zelený čaj, ale ne každý zelený čaj je matcha

Jde zdokonalit už dokonalý japonský zelený čaj? Ano, jde. Japonci dotáhnou k absolutní dokonalosti cokoliv, co si zamilují. Nejinak je to i se zeleným čajem. Je součást jejich existence. Je všudypřítomný, …jako rýže na snídani, oběd i večeři nebo japonská omluva a japonská fronta.

Kdybych srovnával matchu se zeleným čajem a použil kavárenský příměr, matcha je jako espresso. Silná, koncentrovaná, bohatá, a když to přeženeš, dostaneš tik do oka ;) Zelený čaj je jako káva z filtru – na každodenní pití, jemnější, méně intenzivní.

Zelený čaj jsou lístky, matcha je prášek. Zelený čaj se louhuje, matcha se šlehá s horkou vodou. Lístky zeleného čaje po vylouhování vyhodíš, matchu (na prášek rozdrcený list) vypiješ celou. Chuť zeleného čaje je jemná, trpčí, chuť matchy je intenzivní, travnatá a nasládlá.

Jak ale přetavit zelený čaj ve svatý matcha grál?

Musíš začít ještě před sklizní. Čajové plantáže přikryješ sítí, aby na ně dopadalo méně světla. Lístky se snaží chytat každý paprsek slunce a začnou vyrábět víc chlorofylu a L-theaninu. Zbarví se do brčálově zelené, zesládnou a ztratí hořkost klasického zeleného čaje.

Na matchu se sbírají jen ty nejmladší a nejjemnější lístky z vršku keře. Žádné spodní lopuchy nebo levné zbytky. Matcha se nešidí.

Na pár vteřin napaříš, aby lístky zůstaly krásně zelené. Před sušením odstraníš stonky a dokonce i listové žilky! Zůstane jen to nejjemnější. A to nejjemnější pak pomalu a dlouho meleš mezi žulovými kameny. Výsledek? Hedvábně jemný, smaragdově zelený prášek vonící jako čerstvě posekaná louka.

Co dál? Zalít horkou vodou a hotovo?

Ani náhodou! Vždyť to není instantní kafe! Uvař vodu, ale chvilku počkej, až klesne teplota. Jinak bys spálil všechnu matcha chuť. Pak se obrň trpělivostí a bambusovou metličkou šlehej prášek s trochou vody do té doby, než získáš krásně zelenou nadýchanou pěnu.

Souhlasím s tebou, že do ranního běhu cestou do práce se tenhle rituál asi nevejde. Jenže tady v Japonsku si můžeš dát "matcha latte to go". Jen se na chvilku zastavíš u okénka, třeba na nádraží nebo na zastávce autobusu. Teplé nebo s ledem? Ať tak či tak, je dokonalé a z rukou japonského profesionála chutná nejlíp.

---------
P.S. Nejen matcha v latte. Pokud existuje jídlo, Japonci do něj už matchu zkusili přidat. Ano, matcha čokoláda, matcha zmrzlina, matcha nudle, …i matcha jogurt a matcha KitKat. Samozřejmě! Vůbec to není špatné.